Grupa Skroz iznikla je u Sarajevu 1996 godine. Adnan Šaran (vokal), Nedžad Mulaomerović - Nećko (bubanj), Mirza Suljagić (bas) i Sloven Anzulović - Slo (gitara), momci u tada ranim dvadesetim godinama, predvođeni vjerom u pjesme potpisane od glavnog autora Šarana, te na krilima poslijeratnog entuzijazma provodili su sate svirajući i trudeći se da te pjesme zazvuče. Tako je nastao band koji nije imao ime, image ni neku posebnu furku, vladala je samo ideja koja je bila toliko jaka da su momci vrlo brzo nakon njenog rođenja napustili svoje dotadašnje muzičke angažmane (Top Lista Nadrealista, Zabranjeno Pušenje). Prve svirke radili su u sarajevskom klubu Bulldog gdje su i vježbali u to vrijeme. U Bulldogu su nastale neke kasnije objavljene pjesme na prvom albumu, i nikad objavljeni interni hit , jedina stvar po kojoj su Šaran i ostali bili poznati u undergrownd krugovima u to vrijeme. Skroz, kao ime grupe, pojavljuje se krajem 1997 godine, te je pod tim imenom uslijedilo i prvo pojavljivanje u eteru s pjesmom u decembru iste godine. Početkom 1998 godine u Sarajevo se iz Izraela vraća Dejan Ostojić - Dejo, koji je uz Šarana jedan od starih, predratnih tvoraca ideje o nečemu što će kasnije postat Skroz. Iako basista po struci, svoj doprinos u to doba je pružao na klavijaturama i to je bilo ono što je do tada falilo da priča oko zvuka banda bude u potpunosti zaokružena. Uslijedile su pripreme za prvi album.

Prvi nastup Skroza bio je u Sloveniji u okviru festivala Rock Otočec 1998 gdje su premijerno odsvirali materijal koji će se kasnije naći na njihovom prvom albumu i dobili veliku podršku mnogobrojne publike. Nakon toga uslijedilo je niz nastupa širom Hrvatske i BiH u okviru turneje Zabranjenog Pušenja.

Krajem 1998. Skroz po postignutom dogovoru sa producentom Zlajom Hadžićem odlazi u Holandiju na snimanje njihovog prvog albuma. Snimljeno je 14 pjesama u studiju u Amsterdamu od kojih će se 12 odabranih kasnije naći na albumu. Skroz sa svojim debi albumom nailazi na veliku zainteresiranost kod izdavača te se odlučuju na ugovor sa izdavačkom kućom Croatia Records u čijem je aranžmanu, u Amsterdamu sredinom 1999 godine, urađena postprodukcija. Početkom 2000 Skroz izbacuje najavni single za album "SKROZ" koji izlazi u maju iste godine pod etiketom Croatia Records / Tessa Audio. Album je najavila pjesma postigavši u BiH neočekivani uspjeh, te se dugo vremena zadržala na mnogim tv i radio top listama. Ubrzo su i ostale Šaranove pjesme bile pjevane od strane publike na koncertima Skroza, a posebna reakcija na pjesmu bila je presudna za odabir drugog singla s albuma. Na žalost, ova pjesma biva neshvaćena od strane mnogih muzičkih urednika u BiH i tako ostaje cenzurirana na mnogim BH medijima.

Sloven Anzulović - Slo u ljeto 2001. napušta grupu, te svoju muzičku karijeru nastavlja kao d'n'b mpj (Kontra) a na njegovo mjesto dolazi Dino Šukalo. Malo nakon Sloa, Skroz napušta i Mirza zbog rada na doktoratu u Italiji. Dejo je tad zasvirao svoj matični instrument u bandu (bas) a na mjesto klavijaturiste dolazi Nedžad Podžić - Poćko, dotadašnji klavijaturista Zabranjenog pušenja.

Treći single s prvog albuma bila je pjesma koji postiže do tad najveći uspjeh za grupu nakon čega, 24.12. 2001., dolazi do realizacije fenomenalnog solističkog koncerta u prepunoj dvorani CDA.

Nakon sarajevskog koncerta, Skroz radi turneju po većim gradovima u BiH i usporedo priprema novi album. U septembru 2002. Dino Šukalo napušta grupu, te Esad Bratović (član grupe Sikter), do tada učesnik u mnogim koncertima Skroza i gost na prvom albumu, postaje gitaristom grupe. Grupa u konačnom sastavu započinje pripreme za drugi album. Snimanje novih pjesama trajalo je do sredine 2003. godine kada se materijal šalje u Amsterdam kod producenta Zjaje Hadžića. Skroz tada odlazi na ljetnu turneju po BiH i Jadranu.

Drugi album grupe Skroz završen je početkom 2004., a objavljen je, u julu iste godine pod etiketom izdavačke kuće . Prvi single sa novog albuma bio je za pjesmu . Video spot za tu pjesmu radio je PRO.BA team na čelu sa Redžinaldom Šimekom i Eminom Kujundžić, i nominiran je za BH muzičku nagradu u kategoriji najboljih video spotova u 2004. godini. Likovno rješenje omota za Savršeni Organizam uradila je Hana Zec, također nominacija za DAVORIN-a. Na albumu se nalazi 15 pjesama autora Adnana Šarana, a na jednoj od njih gostuju Bure i Edo Maajka.

Skroz je pred BiH publikom promovirao svoj drugi album 28.8.2004 u Sarajevu kada im je pripala čast da velikim solističkim koncertom zatvore 10. Sarajevo Film Festival. Taj nastup prenosila je FTV uživo te su ljudi širom BiH imali prilike upoznati se sa novim pjesmama u live verziji. Uslijedile su pripreme za novi video spot za pjesmu "Stan" čija se bosanska premijera očekuje početkom marta. Ovo je ujedno najavni singl za Hrvatsku gdje će album "Savršeni Organizam" biti objavaljen u maju 2005. godine pod etiketom .

Skroz se trenutno nalazi na turneji (Skroz Heineken Tour) po BH gradovima.


 

novosti | biografija | diskografija | download | booking | links | guestbook | kontakt

Copyright 2004 SKROZ.com